Hozzávalók:
A piskótához:
Az alapöntethez:
A vaníliakrémhez:
- 0,4 l tej
- vaníliás puding
- 3 ek cukor
A töltelékhez:
A csokoládéöntethez:
- 100 g étcsokoládé
- 50 g cukor
- 1 dl víz
- 0,5 dl rum
Díszítés:
- 4 dl tejszínből hab
Elkészítése
Elkészítjük a foltos piskótát. A piskóta készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből pici sóval kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A tészta ¾ részét tepsibe öntjük, a maradékhoz kakaópórt keverünk és belekanalazzuk a fehér tésztába. Majd 3-4 cm vastagságúra sütjük.
Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük.
A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük.
A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát rumba beáztatjuk.
Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a két fél piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése