2013. március 13., szerda

Amerikai pite

Végre rájöttem a jénai tál fedelét mire lehet használni!

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 90 g cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 tojás +1 tojássárgája (a tojásfehérje kell a kenéshez)
  • kevés víz vagy tej

Töltelékhez:
  • 1 kg alma (többféle fajtát vegyesen használva a legfinomabb)
  • Kevés cukor, ha savanyú az alma
  • 1/2 citrom lereszelt héja
  • Fahéj
 Kenéshez:
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés:
1.A tésztához valókat jól összedolgozzuk és egy fél órára a hűtőbe tesszük pihentetni..
2.A tésztát megfelezzük, az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 24 cm-es formát ki tudjunk bélelni vele.
3.A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, fahéjat és a tésztával bélelt piteformába tesszük.
4.A tészta másik felét is kinyújtjuk, betakarjuk vele a pitét, a széleit összenyomkodjuk.
5.A tetejét tojásfehérjével megkenjük, villával néhány helyen megszurkáljuk és 180 fokos sütőbe, 40-50 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése