2013. március 15., péntek

Tejberizstorta


Egy kicsit hosszadalmas elkészíteni, de nagyon finom.
Hozzávalók:
Tészta: 
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • Fél csomag sütőpor

Töltelék:
  • 15 dkg rizs
  • 5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 púpozott evőkanál zselatin por
  • 4 dl habtejszín (2cs tejszínhab por + 3dl tej)
  • 4-5 evőkanál (savanykás) lekvár

Fölső rész:
  • 1 cs. (12g) tortazselé por
  • 2 ek. cukor
  • 50 dkg gyümölcs (eper, málna, barack)

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és elkeverjük. Ha nem áll össze egy kis tejjel hígíthatjuk. A Fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a lisztes masszába keverjük. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A rizst átválogatjuk és megmossuk, majd 2 dl vízben feltesszük főni. Lefedve, kis lángon addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Ekkor ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Amint újra forr, kis lángra állítjuk és lefedve még 10-15 percig főzzük, néha megkeverjük. Ha elkészült levesszük a tűzről és a saját gőzében hagyjuk puhulni, kihűlni. A zselatint 1 dl tejszínben (tejben, ha nem habtejszínt használunk) felforraljuk és hagyjuk kihűlni. A többi tejszint kemény habbá verjük. Először a kihűlt rizst, majd a felolvasztott zselatint keverjük bele a tejszínhabba. A piskótát megkenjük lekvárral, majd visszatesszük a kapcsos tortaformába és rásimítjuk a tölteléket.  2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. (Ha nem dermed meg rendesen, akkor a töltelék el fog keveredni a tortazselével.) A tejberizst ízesíthetjük: fahéjjal, reszelt citromhéjjal.
A tortazselé port elkeverjük 2,5-3 dl vízzel, ízesítjük cukorral és citromlével, majd felforraljuk. A gyümölcsöt rátesszük a torta tetejére és rásimítjuk a tortazselét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése